Vyhledávání
S*W* - ShineWeb.cz - Tvorba www a Marketing

www stránky, e-shopy, aplikace, marketing

* Vyberte si řešení, které Vám vyhovuje, ne takové, které Vám nutí ostatní. Měli byste vědět o všech možnostech a rozhodovat se svobodně. Náš přístup je lidský, ne B2B či B2C, ale H2H, human to human.

Výběr a koupě domény

Pokud chcete mít svou vlastní internetovou stránku budete k ní potřebovat mimo jiné také svou vlastní doménu.

Internetová doména je ve své podstatě adresa. Přirovnat se dá k adrese Vašeho bydliště. Internetová adresa / doména, stejně jako domovní adresa / bydliště, reprezentuje kde Vás Ti co Vás hledají naleznou.
Zatímco domovní adresa reprezentuje kde Vás hledající najdou v reálném světě, internetová doména reprezentuje kde Vás hledající najdou ve světě internetovém - virtuálním.

Ale nic není tak jednoduché jak se na první pohled může zdát.
Vaše internetové stránky jsou vždy umístěny na nějakém internetovém serveru, tj. počítači zapojeném do internetové sítě. Ten má své fyzické umístění a v síti internet jeho přípojku k síti reprezentuje číslo, tzv. IP adresa. A protože IP adresa je, alespoň pro mne, často těžko zapamatovatelná kombinace skupin čísel a teček, rozhodli se vývojáři udělit těmto číslům jména. Doménová jména!

Domény mají stromovou strukturu a stejně jako v reálném světě je doménový (adresní prostor) rozdělen.
Máme tedy domény prvního řádu, jakými jsou .CZ, .ORG, .COM a podobně a tyto vznikají na základě rozhodnutí mezinárodních správních orgánů, které definují i jejich správce.
Správci domén prvního řádu jsou pak oprávněni vydávat k užívání domény druhého řádu, jakými pak již jsou např. SHINEWEB.CZ, UNITEDFASHION.CZ a milióny dalších.

 

Zakoupení domény

Správci domén prvního řádu samozřejmě domény druhého řádu vydávají svým uživatelům za peníze.
Domény se prodávají, nebo spíše pronajímají, svým držitelům na rok v případě domén CZ za momentálně spíše symbolický roční poplatek, který činí částku do nebo okolo 300,- Kč.

Pro doménu prvního řádu CZ je v České republice stanoven správce společnost NIC.CZ.
Na jejich internetových stránkách lze snadno pomocí formuláře ověřit dostupnost Vámi žádané domény. Nicméně, protože každou doménu je potřeba "ukotvit" k číslu serveru, jak jsem uváděl výše, je potřeba říct, že Vám, jako koncovým uživatelům agentura NIC nic neprodá. Zdá se to jako slovní hříčka, ale je to tak.
Koncový uživatel doménu kupuje vždy až od tzv. registrátora, který je současně majitelem nebo provozavetelem serveru, na kterém www stránky pod Vaším doménovým jménem budou v budoucnosti fyzicky uloženy. Registrátor číslo svého serveru (IP adresou) spáruje s Vámi vybranou doménou v NIC.CZ a je vystaráno.

 

Výběr domény

Velmi doporučuji se při výběru doménového jména poradit s odborníkem.

Doménové jméno ovlivňuje jakým způsobem budete pro návštěvníky svých stránek zapamatovatelní a zároveň tedy ovlivňuje i metodu, kterou bude potřeba použít k optimalizaci Vašich stránek pro vyhledávače pro získání co nejvyššího počtu návštěvníků, resp. co největšího počtu konverzí při prodeji na stránkách.

Doménové jméno ovlivnuje jak Vás budou vaši návštěvníci vnímat a vyhledávat.

Výběr domény s odborníkem zpravidla probíhá tak, že mu sdělíte zda máte představu o jménu webu, jakou činností se chcete zabývat a co byste nejraději propagovali. Odborník na základě Těchto indicí pak vytipuje společně s Vámi klíčová slova do doménového jména, poodhalí Vaši budoucí konkurenci a ve finále i zjistí, které domény jsou v doménovém prostoru volné a v jakých cenách.

Dostál P., 21. dubna 2014

statistika